Blogia
Les NTIC a l'educació infantil

ACTIVITAT: CONSTRUÏM HISTÒRIES

Objectius:

*Conèixer els diferents tipus de plans.

*Produir missatges audiovisuals senzills a partir d'imatges fixes.

*Saber narrar una història mitjançant la utilització d'imatges fixes seqüenciades.

*Aprendre a posar un títol a cada producció.

*Observar, que partint d'una mateixa idea, al fer una producció en grup, els resultats varien.

 

Material necessari:

*Full on es recullen diferents plans al voltant del tema: "L'estació".

*Tisores.

 

Com treballen?

 Iniciem l'activitat repartint el full amb els diferents plans sobre el tema de "l'estació". És interessant ometre aquest títol ja que predisposem l'alumnat cap a una història en un context determinat.

En segon terme comentem la diferent tipologia de plans que hi ha en el full, alguns repetits, llegim que contenen cadascun d'ells, notem que n'hi ha en blanc i d'altres totalment negres... etc.

Recordem el valor que tenen els plans: com més propers el seu valor és més expressiu i dramàtic, com més llunyans el seu valor és més descriptiu. Parlem també dels elements de puntuació: plans negres per significar el pas del temps... Això depenent dels nivell de coneixement de llenguatge audiovisual que tinguin els alumnes.

A continuació, en petit grup, demanem als alumnes que retallin els plans i segons el seu criteri els ordenin narrant una història.

Poden utilitzar el nombre de plans que creguin necessari i no cal que els facin servir tots.

Es tracta de que a partir del comentari del grup i amb les vivències i coneixements que tots tenen, busquin els plans clau per narrar la seva història.

Els comentem que aquesta història ha de portar un títol que sintetitzi la narració i que han d'escriure el text narratiu en un full de paper.

Un cop acabada l'activitat cada grup presenta la seva proposta i llegeix la narració a la resta de la classe.

És interessant veure com a partir d'unes mateixes imatges surten històries diferents i que aquesta diferència té el seu origen en l'experiència viscuda per cadascun dels alumnes.

És bo que els grups raonin i comentin, un cop llegides totes les històries, els processos que els han portat a una narració o a una altra.

Finalment podem aprofitar per recordar el procés de construcció d'un guió audiovisual que, fonamentat en la narració escrita, té un primer procés de "traducció" visual a través de l'story board, és a dir, el dibuix precís de cadascuna de les preses que fem amb la càmera i el valor del còmic com a llenguatge expressiu a camí entre el llenguatge escrit i el llenguatge audiovisual.

Com a proposta d'aprofundiment i seguint la cronologia correcta d'una producció audiovisual (primer la narració escrita i després la narració visual) podríem proposar als alumnes una frase (p.e. "l'avi camina pel carrer") i demanar-los que pensin en els plans que desenvolupin la frase.

Podrem comprovar com, de la mateixa idea, surten produccions diferents segons els grups.

Font:

http://www.xtec.es/audiovisuals/sav/saip/sessio2/activ/ses2act2.htm

 

Comentari:

Amb aquesta activitat es treballa amb els nens i nenes el tipus de plans i els missatges audiovisuals, però també es treballa el llenguatge verbal (oral i escrit). És una activitat grupal, aspecte positiu, ja que fara que els nens i nenes es relacionen i al mateix temps es puguin ajudar uns a altres i discutir i decidir les propotes dels companys i companyes.

Amb l'ajuda d'imatges fixes, on els nens i nenes poden coneixer els diferents tipus de plans, es reforcen aspectes del llenguatge verbal.

0 comentarios