Blogia
Les NTIC a l'educació infantil

ACTIVITAT: JO VULL SER COM

Objectius:

*Compartir un programa d'entreteniment amb els companys de la classe.

*Descobrir els valors i els contravalors que transmeten les sèries analitzades.

*Reflexionar sobre els conflictes que vivim i la manera de resoldre'ls.

*Estimular la forma assertiva de resoldre els conflictes.

*Saber estructurar una "micro" història en imatges fixes.

 

Material:

*Monitor de televisió

*Magnetoscopi

*Cintes gravades amb capítols de sèries d'animació

*Acetats

*Retoladors per acetats

*Retroprojector

*Estris per dibuixar i pintar

*Càmera de fotos Mavica

 

Com treballen?
 

Realitzarem aquesta activitat en diferents sessions i utilitzarem en cada cas, el tipus d'agrupament que creiem més oportú.

Primera sessió: Què mirem?

El primer pas consistirà en saber què miren els nostres alumnes.

Aquesta informació ens permetrà conèixer quines són les sèries més vistes i també podrem deduir en quines hores els infants miren la televisió. Tenir aquestes dades pot ser molt útil a l'hora de parlar amb les famílies de l'ús que fan els seus fills i filles de la televisió.

Per tal d'ensenyar els alumnes a observar alguns aspectes, escollirem dues sèries, d'entre les més vistes, que siguin ben diferents per tal de fer-ne un treball comparatiu. Es decideix amb tot el grup classe quines mirarem i s'acorda quin dia ho mirarem tots a casa.

Segona i tercera sessió: Parlem-ne!

Aquesta activitat la farem en dues sessions. Veurem plegats els capítols de les sèries escollides i els comentarem, però com és lògic, un en cada sessió.

Després del visionat, amb tot el grup classe es va donant resposta als aspectes següents:

- Observarem si en cada capítol s'explica una història diferent o hi ha continuïtat.

- Reconstruirem l'argument del capítol que hem vist.

- Parlarem de quins personatges surten i de si n'hi ha algun que sigui més

important.

- Parlarem de com són els protagonistes, què fan, quins problemes tenen, com el

solucionen i si estem o no d'acord amb la solució.

- Hi ha personatges dolents? I bons?

- Quin d'aquests personatges ens agradaria ser?

- Nosaltres també tenim aquests mateixos problemes? Si els tenim, com els

resolem?

Per acabar aquestes sessions proposem que els nens i les nenes dibuixin la historieta que hem vist.

L'exposició dels treballs fets en la cartellera de la classe o en un mural, ens podrà servir per comentar entre tots les conclusions o valoracions finals.

Quarta sessió: Inventem!

En aquesta sessió proposem que els alumnes inventin una nova historieta amb els seus herois o heroïnes, però amb unes condicions o pautes donades:

- Han de "dibuixar" el/la protagonista de la sèrie en situacions que ells viuen cada dia: rentar-se les mans, fer fila, recollir les joguines, jugar al pati, posar-se la bata, etc. (Educació Infantil).

- Imaginar i dibuixar en quatre vinyetes, com el seu heroi o heroïna "resoldria" les situacions conflictives en què ells i elles es troben cada dia: donar-se empentes, voler el mateix llibre o joc que l'altre company, no deixar jugar a..., voler la mateixa cadira, etc. (Cicle Inicial).

Un cop ho tinguin decidit, proposem que facin una petita escenificació de la situació escollida i es fan les fotos dels quatre moments amb la Mavica. Aquí caldrà fer un recordatori sobre la tipologia de plans, ja que sols un ús correcte del llenguatge audiovisual ens permetrà aconseguir el que ens hem proposat.

Un cop fet aquest treball cada grup, partint de les fotos, dibuixarà la història repartida en les vinyetes i on el protagonista, recordem-ho, és el seu heroi o heroïna.

L'activitat la podem complementar fent una tria dels dibuixos que més ens agradin i en farem fotocòpies sobre acetats. També els podem escanejar i imprimir en acetats. Els alumnes pintaran els dibuixos seleccionats amb els retoladors especials. Finalment projectarem els dibuixos amb el retroprojector i veurem si la història que hem dibuixat és prou clara.

Per avaluar si s'han assolit els objectius proposats a l'inici, preparem una activitat que pot consistir en recuperar la sèrie que hem vist plegats i observar els conflictes que tenen els personatges. Cada alumne/a proposarà una manera assertiva de resoldre el problema plantejat.

 

Font:

http://www.xtec.es/audiovisuals/sav/saip03/sessio1/projectes/ses1preject1.htm

 

Comentari:

Crec que sera una activitat molt motivadora ja que la idea de treballar amb els dibuixos que els nens i nenes solen veure els agradarà.

És molt enriquidora ja que al mateix temps que els nens i nenes gaudiran una estona veient amb els companys els seu programes televisius preferits, es treballarà també valors molt importants, la resolució de conflictes, narrar històries...

0 comentarios